Praktisch
Onze school heeft veel praktische zaken op papier staan. Veel vindt u terug in onze schoolgids. Als u informatie over een bepaald onderwerp zoekt, kunt u het via de zoekfunctie snel vinden!
Ziekmelden |
Als uw kind ziek is of om een andere reden niet naar school kan komen, dan moet dit voor schooltijd telefonisch of per briefje op school worden gemeld. Wilt u de boodschap niet mondeling laten overbrengen door een ander kind? Als bij de verzuimregistratie om 8.30 uur blijkt dat uw kind zonder bericht niet aanwezig is, nemen wij contact met u op. Ook als uw kind onder schooltijd ziek wordt, bellen wij u op. Het is prettig voor uw kind en voor ons als er een tweede telefoonnummer en een ‘uitwijkadres’ bij ons bekend is, voor het geval u niet thuis bent. Wij sturen een kind in principe niet naar huis als er niemand thuis is.
Schooltijden |
De tijden van de voorschool
- 's morgens van 08.30 uur tot 12.30 uur
De schooltijden van groep 1 t/m 8
- maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 14.15 uur
- de inlooptijd voor kinderen start om 08.20 uur en om 08.30 uur starten de lessen.
Vakantierooster + studiedagen 2024-2025 |
Studiedag:
11 september (alle leerlingen groep 1 t/m 8 vrij)
Herfstvakantie:
Maandag 21 t/m vrijdag 25 oktober 2024
Studiedag:
Vrijdag 6 december 2024 (alle leerlingen groep 1 t/m 8 vrij)
Kerstvakantie:
Maandag 23 december 2024 t/m vrijdag 03 januari 2025
Carnavalsvakantie:
Vrijdag 28 februari 2025 vanaf 12.15 uur t/m vrijdag 7 maart 2025
Studiedagen:
Maandag 10 maart 2025 (alle leerlingen groep 1 t/m 8 + voorschool vrij)
Dinsdag 11 maart 2025 (alle leerlingen groep 1 t/m 8 vrij)
2e paasdag:
Maandag 21 april 2025
Meivakantie:
Maandag 21 april t/m vrijdag 2 mei
Bevrijdingsdag:
Maandag 5 mei 2025
Studiedag:
Dinsdag 6 mei 2025 (alle leerlingen groep 1 t/m 8 vrij)
Hemelvaartsdag:
Donderdag 29 mei 2025
Extra vrije dag:
Vrijdag 30 mei 2025
2e pinksterdag:
Maandag 9 juni 2025
Studiedag:
Dinsdag 10 juni 2025 (alle leerlingen groep 1 t/m 8 vrij)
Zomervakantie:
Vrijdag 4 juli vanaf 12.15 uur t/m 16 augustus 2024
Alle vierjarige kleuters zijn iedere vrijdag vrij (met uitzondering van de kleuterdag op 23 mei en de laatste schooldag op 4 juli, dan gaan alle kleuters naar school).
Alle kleuters zijn vrij op de volgende vrijdagen:
23 augustus
6-20 september 2024
4-18 oktober 2024
1-8-22 november 2024 (+ 26 november middag vrij)
6*-13-20 december 2024 (* studiedag)
17-31 januari 2025
14 februari 2025
21 maart 2025
4 april 2025
11 april 2025
16 mei 2025
6 juni 2025
20 juni 2025
Aanmelden |
Om tot een basisschool te worden toegelaten moet een kind vier jaar zijn. Voor een school is het organisatorisch van groot belang dat een kind wordt aangemeld vóór 1 mei voorafgaand aan het schooljaar waarin het vier jaar wordt. Voor ouders en kinderen is dat ook prettig. Er is dan voldoende gelegenheid kennis te maken met de school.
Voor de ouders van de kinderen die ook gebruik willen maken van de voorschool voor kinderen tussen de tweeënhalf en vier jaar, is het uiteraard van belang om al eerder in te schrijven bij Delta-voorschool. De datum van aanmelding is van belang voor de volgorde van het aanbieden van plaatsen.
Voorafgaand aan een eventuele aanmelding voor voorschool en/of basisschool, vindt altijd een kennismakingsgesprek van ongeveer een uur plaats met onze directie of directie-ondersteuner. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken. Een vast onderdeel van de kennismaking, is een rondleiding door de school. Natuurlijk laten wij de school het liefste onder schooltijd aan u zien. Dan kunt u alle groepen aan het werk zien en dan kunt u de sfeer op school het beste proeven. Als u er vervolgens voor kiest om uw kind op onze school aan te melden, dan kunt u het aanmeldingsformulier invullen.
Als u zelf denkt dat u rustiger kunt praten zonder uw kind(eren), dan kan dat natuurlijk, maar wat ons betreft kunt u uw kind(eren) gerust meenemen naar het kennismakingsgesprek.
► Klik hier voor ons aanmeldingsformulier
► Klik hier om uw kind aan te melden bij Delta-voorschool
Leerplicht en buitengewoon verlof |
Elk kind wordt leerplichtig op de eerste schooldag van de maand, volgend op de maand waarin het kind vijf jaar is geworden. In overleg met de directeur kunnen vijfjarige kinderen nog vijf uur per week vrij krijgen. Maar deze uren mogen niet worden opgespaard. Verzoeken om extra vakantiedagen heeft geen zin, want de directie mag hiervoor geen toestemming geven. Uitzonderingen zijn er echter wel (bijvoorbeeld bij gewichtige familieomstandigheden). Klik hier voor een formulier “aanvraag buitengewoon verlof”. Met dit formulier kunt u bij de directeur uw verzoek indienen.
Als wij het vermoeden hebben dat er sprake is van ongeoorloofd schoolverzuim, met of zonder medeweten van de ouders, dan zullen wij contact opnemen met de ouders. Wij zullen verzoeken hun kind alsnog meteen naar school te laten komen. Als dit niet gebeurt, dan moeten wij dit melden bij de leerplichtambtenaar.
Bij vragen of problemen met betrekking tot de leerplicht, kunt u contact opnemen met de directeur of met de leerplichtambtenaar van de gemeente.
► Klik hier voor een formulier voor het aanvragen van buitengewoon verlof
Gedragsregels |
Gedragsregels zijn er om een klimaat op school te scheppen, waarbinnen alle betrokkenen zich prettig en veilig voelen. Deze gedragsregels zijn geschreven voor het personeel en medewerkers, maar daarnaast kunnen ook leerlingen en ouders elkaar aanspreken op het naleven van deze gedragsregels. Het afspreken van gedragsregels wil niet zeggen dat datgene dat niet in de regels is opgenomen, is toegestaan. De gedragsregels geven richtlijnen over de manier waarop men met elkaar omgaat binnen de school.
Gedragsregels vormen een belangrijk instrument in de preventie van seksuele intimidatie, pesten, geweld, discriminatie en agressie. De regels maken duidelijk hoe het personeel binnen de school omgaat met de aan hen toevertrouwde leerlingen en met elkaar. Ook bieden gedragsregels bescherming naar het personeel. Duidelijke regels zorgen ervoor dat het personeel niet in ongewenste situaties terecht hoeft te komen. Onder personeel wordt in dit verband verstaan: alle leerkrachten en overige personeelsleden, inclusief vrijwillige medewerkers en hulpouders, (ex)leden van het bevoegd gezag en personen die anderszins deel uitmaken van de schoolgemeenschap. Het is belangrijk dat al deze personen op de hoogte zijn van de gedragsregels. Deze gedragsregels gelden ook voor leerlingen. De leerlingen op onze school zijn echter nog te jong om ze in deze vorm te bespreken. Elke leerkracht is er voor verantwoordelijk dat de leerlingen uit zijn of haar klas op de hoogte zijn van die gedragsregels die voor de desbetreffende leeftijdscategorie te begrijpen zijn.
► Klik hier voor onze gedragsregels
Veilig internet |
Het toegenomen computergebruik heeft op onze school jaren geleden al geleid tot het opstellen van een internet- en e-mail-protocol, waardoor we misbruik (op wat voor manier dan ook) proberen te voorkomen. Alle kinderen zijn op de hoogte van de regels voor het internet- en e-mailgebruik. We hebben hier ook regels in verwerkt met betrekking tot het op een positieve manier omgaan met social media. Social media en het onderwijs hoeven elkaar niet te bijten, mits er duidelijke spelregels zijn.
► Klik hier voor ons internetprotocol
Weeksluiting |
Een bijdrage aan de culturele vorming op de Rubenshof is de weeksluiting. De weeksluitingen vinden meestal plaats op ingeroosterde vrijdagen, in wisselende samenstellingen. Soms met publiek (ouders), soms zonder. Soms ook op andere dagen, meestal op locatie Rubenshof, soms op locatie Kruidenlaan.
De kinderen krijgen de gelegenheid op het podium een stukje op te voeren, alleen of met een groep(je). Dit optreden kan van alles zijn: een toneelstuk, een dansje, een gedicht, een lied, een judodemonstratie. Sommige kinderen zouden graag iedere week in de spotlights staan. Andere kinderen willen liever niet. Wij proberen te stimuleren dat ook zij af en toe op het podium staan. Overigens vinden wij het met z’n allen kijken en luisteren naar elkaar (het sociale aspect) net zo belangrijk.
Als we een weeksluiting houden met ruimte voor publiek, dan zijn ouders van harte welkom bij de weeksluiting als hun kind op het podium staat. Jongere broertjes en zusjes mogen eventueel ook meekomen, zolang zij niet teveel de aandacht afleiden van de optredende kinderen.
Tot slot doen wij een beroep op de ouders om buiten te wachten totdat de kinderen een plekje gevonden hebben en de deur voor de ouders opengaat.
Dagopening |
In groep 3 t/m 8 wordt enkele keren per week gestart met een zogenaamde “dagopening” door één van de kinderen of door de leerkracht.
Dagopeningen worden verdeeld in vrije en gebonden dagopeningen. Gebonden dagopeningen zijn spreekbeurten over een onderwerp dat door het kind zelf wordt gekozen. Vrije dagopeningen zijn bijvoorbeeld een dansje, een quiz, een toneelstukje, een powerpointpresentatie, voorlezen, uitbeelden, goochelen, In de lagere groepen ligt de nadruk op de vrije dagopeningen, waar niet al te veel voorbereiding aan vast zit. In de hogere groepen mag afwisselend een vrije en een gebonden dagopening worden gedaan.
Om de kinderen niet teveel te belasten, is afgesproken dat elk kind niet meer dan twee keer per jaar een dagopening houdt. Als uw kind er geen bezwaar tegen heeft, bent u welkom om te komen kijken en luisteren naar de dagopening van uw kind.
Het uitdelen van bijvoorbeeld stickers of snoep bij dagopeningen is niet toegestaan.
Verkeer |
- Brabants Verkeersveiligheidslabel
Onze school heeft jaren geleden het “Brabants verkeersveiligheidslabel” behaald. Om dit te behouden, moeten wij blijvend aandacht besteden aan de verkeersveiligheid rondom onze school. Dat doen wij door onze verkeerslessen en door in alle groepen mee te doen aan verkeersprojecten en acties. Twee maal per jaar houden we bijvoorbeeld de “Groene Voetstappen-actie”, een landelijke bewustwordingsactie. We tellen dan een week lang elke dag hoeveel kinderen er te voet, met de fiets of met de auto naar school komen.
In groep 7 doen de kinderen mee aan het verkeersexamen dat wordt samengesteld door Veilig Verkeer Nederland. Dit verkeersexamen bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Met het verkeersexamen worden de verkeerslessen overigens niet afgesloten. Die gaan gewoon door in groep 8, vooral ter voorbereiding op de dagelijkse rit naar de toekomstige school voor het voortgezet onderwijs. Van de kinderen in groep 8 wordt de verkeerskennis en fietsvaardigheid nogmaals getest, en wel in het verkeersproject “Fietsvaardig”.
- Werkgroep Verkeer
Onze school heeft een werkgroep verkeer, bestaande uit leerkrachten en een ouder, die zich inzet voor (het verbeteren van) de verkeerssituatie rondom de school en de verkeerseducatie in de school en dus voor het behoud van het verkeersveiligheidslabel.
- Vervoersprotocol
We hebben alle afspraken met betrekking tot vervoer per auto of per fiets op een rijtje gezet.
► Klik hier voor ons vervoersprotocol